Zo vind je jouw ideale ritme waar jij gelukkig van wordt

#6 def (1)

In de afgelopen blogs deelde ik wie ik ben en wat ik doe en nam ik je mee in de allerbelangrijkste vraag: hoe gaat het met je? Ik deelde ook over mijn ochtend routine die ervoor zorgt dat ik grip, focus en rust ervaar en onthulde ik mijn succesvolle methode om je dromen te realiseren.

Stil staan

Wat ik belangrijk vind is om jou te helpen om stil te staan. Stil te staan en te voelen in je lijf.

Er waren momenten dat ik letterlijk tot stilstand werd gebracht, onder andere de longontsteking die ik kreeg. Hierdoor kwam ik in het ziekenhuis terecht en kon ik echt even niks meer (meer hierover kun je lezen in deze blog).

Als de tijd stil staat

Er was ook een moment dat de tijd stil stond. Dat was toen mijn vader overleed. 

Dit moment was ontzettend ingrijpend en maakte dat ik heel goed kon aangeven waar mijn prioriteiten lagen.

Wat ik ervan leerde is dat wanneer je wordt geconfronteerd met bepaalde situaties, met de dingen die er echt toe doen en met de dingen die je raken. Dan kan je heel goed keuzes maken. Je kunt dan heel goed aangeven waar je prioriteiten liggen. Ineens is alles glashelder: geen twijfel over mogelijk.

Je weet dan precies wat je te doen staat. Zo’n enorm heldere focus.

Meerdere gebeurtenissen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben, zo heb ik helaas meerdere mensen verloren in mijn leven.

Een vriendinnetje van mij overleed op tienjarige leeftijd aan kinderkanker. Ze was een hele sterke persoonlijkheid en ze wist toen met tien jaar al heel goed wat zij wilde. Ik weet nog goed dat ze tijdens de begrafenis het nummer ‘Nothing compares to you’ van Sinead O’connor draaide.

De moeilijke dingen in het leven

Op achttienjarige leeftijd overleed een vriendin van mij door eigen toedoen, dat was echt heftig. Zij kon in haar leven niet een plekje vinden. Ze was erg gepest in het dorp waar ze vandaan kwam. Toen ze ging studeren in Amsterdam kon ze een hele andere kant van zichzelf laten zien waar ze zich heel fijn bij voelde. Maar ze kon letterlijk geen plekje vinden.

Natuurlijk weet je niet wat er in iemand z’n hoofd omgaat, maar ik heb er zelf een draai aan moeten geven waarom ze er niet meer wilde zijn. Hoe ik het zie is dat ze er niet mocht zijn. Dat ze niet kon zijn wie ze echt was. Dat heeft mij heel erg geraakt en deze gebeurtenissen hebben mij natuurlijk gevormd.

In je leven komt er veel voorbij en de bagage neem je mee op reis. De bagage zit vol met dingen die je raken, die je maken zoals je nu bent. 


Een bepalend onderdeel van mijn reis was tijdens mijn opleiding tot integraal levensstijlcoach, ik voelde toen de essentie van mijzelf. Ik wilde zo graag zijn wie ik ben. Het is een essentieel onderdeel van mijn reis geweest, het maakt dat waar ik nu sta en de keuzes die ik heb gemaakt. Het is constant mezelf toestaan, om dingen op mijn manier te doen.

Je eigen pad volgen

Dit jaar heb ik een visionboard gemaakt voor 2021. Ken je die reclame van Eliza was here? Daarin zeggen ze: “Waar iedereen linksaf gaat, gaat Elisa rechts.”. Ik heb dat stukje gebruikt en heb opgeplakt: Waar iedereen linksaf gaat, gaat El rechts. Dat is wel echt typerend voor mij.

Ik maak graag mijn eigen keuzes en bewandel graag mijn eigen pad. Hoe moeilijk dat ook is. Ik vind het een mega uitdaging. Elke keer weer. Want als ik keuzes maak kan ik ook andere teleurstellen en dat is soms best pittig.

Ik heb met mijn ochtendroutine echt geleerd om te voelen. Wat heb ik nodig en hoe wil ik mijn dag inrichten? Wat zijn de dingen die ik graag wil doen? Kan ik het ook op een duurzame manier doen?

Hoe zorg je voor goede balans?

Het is niet zo dat er een bepaalde manier is waardoor je altijd balans zult hebben maar je kunt het wel leren. Dat is wat je heel duidelijk in mijn programma “Vind en volg je ritme” leert. Het is een programma van zes maanden waarin je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling om juist naar boven te krijgen:

Wie ben ik?
Hoe sta ik in mijn kracht?
Hoe zorg ik ervoor dat niet andere mij van mijn pad afduwen?

Met het programma leer je goed te luisteren naar jezelf en je eigen voorwaarden te creëren waarop jij wil leven. Dat helpt ten alle tijden je balans te herstellen. Het programma leert je inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is.

Je leert hoe jij wilt leven en welke elementen daarin essentieel zijn. Je weet aan welke knop jij kunt draaien op het moment dat je disbalans voelt of merkt dat je uit balans raakt. Dit is ook wat ik zelf heb gedaan.

Energiemanagement

Ik heb voorwaarden voor mezelf gecreëerd nadat ik meerdere keren met mn hoofd tegen de muur ben aangelopen. Zodat ik niet weer over mijn eigen grenzen heen ging.

Mijn enthousiasme is denk ik mijn allergrootste valkuil. Vaak heb ik iets geïnitieerd en moest ik toch achteraf zeggen: “Sorry, kunnen we de afspraak misschien verplaatsen?”. Of: “Misschien was dit toch niet zo goed idee”.

Ik wilde graag mijn energie managen maar ik kan mijn agenda niet inplannen op energie. Ik kan niet van tevoren inplannen hoe ik mij voel. Tijd kan ik wel inplannen, daarom ben ik in mijn agenda heel duidelijk mijn tijd in gaan plannen.

Daarnaast ben ik gaan kijken naar mijn taken en voelde ik of de taken mij energie opleveren of dat ze juist energie kostte. Ook ging ik kijken of ik meer taken kon doen die ik leuk vond. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit ben gaan ontwikkelen.

Mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit

Mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit spreekt veel mensen aan. Ik heb vaak gehoord dat mensen mij gingen volgen via Instagram omdat daar staat dat ik een 10.00 tot 14.00 mentaliteit heb.

Het is een keuze die ik heb gemaakt, het is anders dan anders en het spreekt mensen aan. Die keuze maakte ik eigenlijk om mezelf voor de gek te houden. Waarom? Als ik hard genoeg verkondig naar jou dat ik een 10.00 tot 14.00 mentaliteit heb dat ik na 14.00 uur geen werk meer hoef op te pakken.

Als ik daar om bekend sta dan weet iedereen dat je mij voor tien uur niet hoeft te vragen om bepaalde dingen op te pakken, je verwacht dat dan niet van mij.

Dit komt door mijn heldere communicatie over hoe ik werk. Daar zit vaak de crux. 

Voel jij je verplicht om te reageren?

Hoe vaak heb jij het gevoel dat je iets moet doen; dat je iets aan iemand verplicht bent terwijl je dat helemaal niet hebt uitgesproken? Je hebt dat gevoel puur omdat je denkt dat die andere dat van jou verwacht. Daarom ben ik heel helder in mijn communicatie en ben ik duidelijk met mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit. Jij weet daardoor wat jij van mij kan verwachten. En ik weet dat jij weet dat ik na 14.00 uur  niet iets oppak.

Je werk doen op jouw manier

Werk is belangrijk, mijn werk doet er toe en is echt van waarde. Ik vind het belangrijk dat ik tijdens mijn werk mezelf mag zijn. Dat houdt voor mij in dat ik werk doe waar ik energie van krijg. Als ik teveel werk dan kost het mij energie omdat ik dan niet meer genoeg tijd heb voor mijn gezin en vriendschappen die heel erg belangrijk voor mij zijn. Ik zou dan geen tijd meer hebben voor mijn hobby’s of om niks te doen.

Als ik teveel zou werken dan zou ik geen tijd meer hebben voor mijn hobby’s of geen tijd hebben om niks te doen. Dan heb ik geen tijd om in bad te gaan, maar in bad word ik creatiever. In bad laad ik op en zie ik oplossingen, daar valt voor mij vaak het kwartje.  Daarom kies ik voor less is more.

Door minder te doen bereik ik veel meer

Veel mensen vragen aan mij hoe ik alles voor elkaar krijg. Dit komt omdat ik een bepaalde focus heb. Ik weet heel duidelijk wat ik wil doen en ik weet heel duidelijk wat ik niet wil doen. 

Als ik heel eerlijk ben stuur ik precies aan op een bepaald gevoel wat mijn onderbuik zegt. Als mijn onderbuik nee zegt dan ga ik het niet doen.

Wat ik voelde was dat mijn mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit heel goed werkte. Ik wilde mijn kindjes rustig naar school brengen en op kunnen halen, dat was ook waarom ik begon met ondernemen en dan specifiek parttime ondernemen.

Waar ik energie van kreeg was wanneer ik elke ochtend mijn kinderen naar school bracht en voldoende tijd had om de boel aan kant te maken. Dan kon ik rustig opstarten. Als ik dan een afspraak had om tien uur dan kon ik het dezelfde ochtend nog voorbereiden en dat vond ik zo’n rijkdom.

Afspraken vergeten

Als ik voor 10.00 uur of na 14.00 uur afspraken maak dan vergeet ik dat vaak. Ik ben daar niet goed in, het zit niet in mijn hoofd en niet in mijn standaardprogramma. Dus als het daarvan afwijkt dan vergeet ik dat. Dat is ook een reden dat mijn tandarts mij altijd netjes een mail stuurt op de dag zelf en een appje. Dat is niet iets waar ik heel erg trots op ben maar ik ben wel heel erg blij dat ze een beetje rekening houden met mij en dat we het op deze manier tot een goed resultaat kunnen brengen.

Ik heb gemerkt dat als ik toch na 14.00 een bel afspraak maakte dat ik het dan vergat, omdat ik dan andere dingen aan het doen ben. Dat is mij meerdere keren overkomen.

Ik merkte dat dit vaak was als ik dit na 14.00 in ging plannen. Ik merkte dit omdat ik goed keek naar wat vind ik lastig? Hoe komt dat? En hoe zorg ik ervoor dat ik dit niet meer lastig vind? Doordat ik die vragen aan mijzelf stelde kwam ik steeds dichterbij mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit. 

Mijn eigen fijne ochtendroutine

In de ochtend kan ik rustig uitschrijven welke drie taken belangrijk voor mij zijn. Eén taak is een taak waar ik blij van word, want wanneer ik mij blij en fijn voel trek ik ook meer leuke en fijne klanten aan. (Wil je meer lezen over mijn ochtendroutine, lees dan deze blog)

Als ik in mijn flow zit dan gaat alles veel makkelijker. Ik hoef dan niet door een bepaalde weerstand heen te werken, maar ik kan gewoon prettig voelen fijn voelen en fijn werken. Dat komt echt doordat ik mijn eigen ritme heb gevonden en dit ritme dagelijks volg.

Ik vind het belangrijk om er echt voor je te zijn

Naast mijn 10.00 tot 14.00 mentaliteit heb ik heel duidelijk voor mijzelf dat ik maximaal twee coach afspraken in de week heb. Waarom? Omdat ik merk dat ik er echt wil zijn voor mijn coachees. Dan wil ik goed kunnen luisteren, echt van waarde zijn en mijn aandacht erbij hebben.

Als ik mijn week in plan dan is er altijd tussen 12.00 en 13.00 een lunchpauze. Dus je zult met mij niet om 12 uur een afspraak maken. Ik maak dus pas om 13.00 uur de volgende afspraak. Want als mijn afspraak in de ochtend uitloopt heb ik altijd een half uurtje tijd om alsnog rustig te kunnen lunchen. Of als ik moet reizen naar een afspraak in de middag dat ik ook ruimte heb om rustig te lunchen.

Deze manier pas ik toe om mijzelf te beschermen voor mijn enthousiasme, omdat ik anders teveel wil geven aan de ander en daardoor eigenlijk mijzelf tekort doe. Deze manier is eigenlijk mijn eigen beschermingsmechanisme. 

Ik heb dit ingebouwd in mijn werkdag waardoor ik van waarde kan zijn voor een ander en niet over mijn eigen grenzen heen ga. Op deze manier heb ik aandacht voor de ander en voor mijn eigen behoefte.

Wat is de manier waarop jij geld verdient?

Misschien lees je dit en denk je: “Ja dit is een belangrijk thema voor mij, ik werk nu van negen tot vijf en ook nog wel eens in de avond. Maar ik zou eigenlijk wel anders willen.”. Kijk dan eens kritisch naar dat wat je doet. Wat is de manier waarmee jij geld verdient? Is dat ook de manier waarop je dat wil blijven doen? Of is het onderhevig aan verandering?

Ik heb bijvoorbeeld anderhalf jaar lang 1-op-1 gecoacht en ik merkte dat dit thema heel herkenbaar was voor velen. Ze hadden veel aan mijn mentaliteit en ik dacht eraan hoe mooi het zou zijn als ik veel meer mensen hierbij mocht gaan helpen.

Ik dacht eraan hoe mooi het zou zijn als mensen elkaar kunnen helpen doordat ik programma’s aan ga bieden waarbij ze elkaar af en toe mogen helpen en dat ik niet meer alles 1-op-1 doe zodat ik veel meer mensen kan inspireren.

Het leek me mooi om delen online te zetten die ze kunnen volgen want ik merkte dat de bouwstenen die ik gebruik voor mijn coaching eigenlijk voor heel veel mensen van belang zijn, van essentieel belang zijn.

Ik laat jou je droomleven bouwen

Wat ik doe is dat ik mensen stil zet zodat ze intunen bij zichzelf. Ze bouwen van daaruit aan hun droomleven. Het is zo gaaf dat ik dat iedereen online kan aanbieden zodat ze lekker op hun eigen moment in de ochtend vroeg, in de middag of in de avond met een kopje thee rustig het kunnen volgen.

Doordat ik het online doe kunnen ze stappen zetten op hun eigen manier. Dat is wat ik ben gaan doen. Dus heb jij veel 1-op-1 klanten? Misschien kan je iets online aanbieden.

Hoe kan jij leven op een lichte manier?

Wat ik voor jou heb gemaakt is een programma waarmee jij je dag en je leven precies zo kan inrichten op jouw voorwaarden, om het zo licht mogelijk te maken.

Ik wil graag dat jij je eigen mentaliteit bepaalt en dit hoeft niet een 10.00 tot 14.00 mentaliteit te zijn. Hoe zou jij het willen inrichten en wat zijn jouw voorwaarden? Hoe kan jij zo fijn mogelijk leven?

Dit is mijn uitnodiging aan jou om kritisch te kijken naar hoe jij op dit moment leeft en wat voor jou van belang is. Download eventueel mijn ochtend routine tips voor een ochtendroutine dat werkt voor jou.

Leven volgens je eigen voorwaarden

Jij leeft nu volgens je eigen voorwaarden, het is daarom belangrijk om eerst stil te staan en te kijken naar hoe het eigenlijk gaat. Wat is het precies wat jij wilt? Waarom ben je niet tevreden op dit moment? Wat vind je niet prettig?

Dat is precies wat ik met jou ga doen als jij met mij aan de slag gaat. Als jij wilt starten met het vind en volg je ritme programma. Dit is een 6 maanden programma waarin we ervoor zorgen dat jij je ritme gaat volgen.

Wat heb jij nodig?


Als ik je in deze blog, mijn podcast, op social media of tijdens gesprekken je heb getriggerd dan is het belangrijk om te kijken wat jij nodig hebt in deze situatie. Wat heb jij nodig?

Mijn coachees vinden zichzelf terug

Mijn coachees hebben mij verteld dat ze zichzelf weer hebben teruggevonden en voelen zich weer in balans.

Een aantal coachees wilden graag nog een half jaar met mij aan de slag en wilden graag één keer per maand, graag een 1-op-1 momentje met mij.

Een andere coachee zei na drie maanden al: “Ik heb mezelf weer teruggevonden en ik sta in mijn kracht en weet precies waar ik sta, wie ik ben en voel me weer helemaal mezelf. Ik voel me in balans en ik weet je te vinden als ik weer een onderhoudsgesprek nodig heb.”

Jij moet het doen maar je hoeft het niet alleen te doen

Jij hebt eigenlijk alle antwoorden al zelf. Sta stil bij jezelf, tune in bij jezelf. Dat is iets wat ik doe, waar ik je bij kan helpen. Daarnaast heb ik ook heel veel samenwerkingspartners waar ik jou met liefde naar doorverwijs, als blijkt dat ik niet de aangewezen persoon ben om jou te helpen.

Het is tijd om te veranderen als jij voelt dat het tijd is om iets te gaan doen aan je persoonlijke ontwikkeling. Het is tijd om andere keuzes te gaan maken of het is tijd om te stoppen met dat wat je doet en meer te gaan kiezen voor jezelf. Kies voor een lichter leven zodat je gelukkig bent en meer op je eigen voorwaarden leeft. 

Wil je op je eigen voorwaarden leven maar weet je niet waar te beginnen of wil je het samen doen? Schrijf je dan hier in voor mijn 6 maanden traject zodat jij je ritme vindt en volgt.

Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!