Mijn succesvolle methode om je dromen te realiseren

Anouk Boetzer fotografie - Elles_nu-50

Ik start deze blog met een bekentenis. Want waar ik ga, daar gaat ook mijn Passion Planner. Vriendinnen lachte vaak als ik weer aan kwam zetten met mijn papieren agenda. Inmiddels heb ik al vijf planners gevuld. Dat betekent dat ik al vijf jaar de Passion Planner gebruik om mijn dromen in beeld te brengen, mijn wensen op papier te schrijven en stapje voor stapje daaraan te werken. En inmiddels heb ik bijna alle dromen gerealiseerd! Ik gun dit jou ook, daarom deel ik in deze blog mijn succesvolle methode om je dromen te realiseren.

De kracht van reflecteren

Wat ik zo fijn vind aan de Passion Planner is dat ik niet alleen ruimte heb om mijn wensen, doelen en dromen te noteren. Maar ook de ruimte heb om te reflecteren en te kijken naar wat er al gerealiseerd is. 

Bijna al mijn dromen zijn realiteit geworden

Ik kan nu na vijf jaar schrijven zeggen dat ik bijna alle dromen die ik vijf jaar geleden heb opgeschreven heb gerealiseerd. En ik heb er voor 110% vertrouwen in dat die laatste paar dromen in 2021 ook gerealiseerd gaan worden.

Hoe ik mijn dromen heb gerealiseerd

Als je de Passion Planner openslaat is het eerste wat je ziet: Maak een Passion Roadmap. 

De Passion Roadmap daagt je uit om een wishlist te maken door een timer te zetten van vijf minuten en op te schrijven waar je van droomt, ongeacht of het allemaal haalbaar is of mogelijk.

Wat als alles mogelijk zou zijn, waar droom je dan van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar krijg jij stralende ogen van?
Je creëert een moment om echt de tijd te nemen. Een thermometer momentje. Zoals ik je vertelde in mijn vorige blog.

De meeste impact

Ik begin mijn jaar met mijn Passion Roadmap en vervolgens kijk ik naar:
Wat zou nou de grootste impact hebben?
Welke wens die ik zou kunnen realiseren zou de grootste impact hebben als ik daarmee zou beginnen?

Je ziet vaak dat als jij met een doel, een droom en de realisatie daarvan begint, dat dit impact heeft op andere doelen en wensen die je hebt.

Bijvoorbeeld als ik start met mijn doel om elke ochtend te bewegen en ik kom dan thuis na het hardlopen, dan voel ik mij energiek en heb ik zin in een gezond ontbijt. Ik krijg dan zin om de dag te starten.

Ik merk dan dat het bewegen een positieve invloed heeft gekregen op wat ik eet en uiteindelijk heeft dit een positieve invloed op wat ik die dag ga bereiken.

Wat werkt voor jou? Wat zijn jouw wensen?

Wat heeft voor jou de meeste impact?

Wat zou het ene ding zijn waar jij aan zou willen werken?

Waarvan weet jij dat dit de meeste impact gaat hebben?

Wat wil je? Wat kan je vandaag al doen? Waar word je echt blij van?

Ik zou je echt willen adviseren om niet te wachten tot één januari met je goede voornemens, maar om nu alvast te gaan zitten en te schrijven.

If I could be anything, do anything or have anything, what would it be?

Opdelen in stapjes

Hoe zou het zijn als je nu eerst de belangrijke blokken in je agenda gaat indelen?

Ten allereerste is mijn advies: plan tijd in voor jezelf. Kijk naar de nieuwe lege weken en zet daar eerst tijd in voor jezelf.

In mijn agenda van 2021 staan op de woensdag en vrijdag hartjes. Hartjes zijn voor mij een teken dat ik alleen maar dingen ga doen die goed zijn voor mij, dingen waar ik zin in heb. Komt er iets tussen wat gedaan moet worden en niet in de andere dagen past. Dan heb ik uiteraard de keuze om het alsnog te doen. Ik heb hier zelf grip op.

Want wat merk ik? Ik zeg altijd heel leuk dat ik een tien tot twee mentaliteit heb en op woensdag en vrijdag niet hoef te werken.. maar als ik dat niet in mijn agenda zet dan vul ik toch al snel de hele week.

Als je niet aan het begin van de dag een moment voor jezelf in jouw planning opneemt, dan is de kans groot dat je de hele dag geen moment voor jezelf neemt. De kans is groot dat je het uitstelt en dat het opeens alweer acht uur in de avond is en je kinderen op bed liggen. En dan denk je: “Ja nu heb ik geen energie meer om iets voor mijzelf te doen.”

Plan daarom eerst tijd in voor jezelf. Daarna komt de rest.

Altijd door rennen en aan staan

Ik denk dat één van de grootste uitdagingen in deze tijd is om niet door te blijven rennen en aan te (blijven) staan. Het is belangrijk om rust te pakken. Om uit te staan.

Als jij constant aan staat en niet even een momentje neemt om te reflecteren, een moment neemt om bij jezelf in te checken, dan is je dag dus eigenlijk al gevuld. Daarmee vul jij jouw week, maand en uiteindelijk een heel jaar zonder dat je heel bewust werkt aan dat wat voor jou belangrijk is.

Wat heeft prioriteit?

Want wat is eigenlijk belangrijk voor je? Wat heeft er echt prioriteit?  Ik heb een aantal weken geleden een nieuwsbrief gewijd aan dit thema.

Mocht je het leuk vinden om mijn nieuwsbrief te ontvangen, dan kun je daarvoor abonneren en dat kan heel makkelijk door onderaan de blog even je email in te vullen.

Ochtendroutine

Wat mijzelf heel erg heeft geholpen is dat ik in de ochtend ging kijken naar hoe ik mij voel, waarom ik me zo voel en wat ik kan doen om meer energie te krijgen. Ik heb hier een hele waardevolle blog over geschreven, klik hier om precies te lezen wat ik elke ochtend doe.

Een onderdeel van mijn ochtendroutine is het invullen van mijn Passion Planner. Waarin ik onder andere opschrijf welke stappen ik alvast kan zetten. Want allemaal kleine stapjes achter elkaar zijn uiteindelijk toch behoorlijk wat meters.

Als je de stapjes zo klein maakt dat ze nog wel uitdagend zijn om daadwerkelijk in beweging te komen, maar dat je tegelijkertijd ook weet dat je het kan realiseren, dan zul je zien dat er verandering ontstaat. Dan zet je ook stap 2 en stap 3 en dan is stap 4 ook veel makkelijker gezet. Voordat je het weet heb je dan een groot deel gerealiseerd.

Je gedachten

Het is mooi om in de ochtend op te schrijven wat je gedachten zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet constant met van alles in je hoofd rondloopt. Dat leidt je namelijk af van wat je graag wilt doen.

Wanneer stop je met werken?

Schrijf ook op hoe laat je gaat stoppen met werken? Juist nu. Werk en privé lijkt meer door elkaar heen te lopen en het is belangrijk om grip te houden.

Het is heel erg fijn om je aandacht een bepaald tijdvak bij je werk te hebben en een ander tijdvak bij het thuisfront, als dat kan. 

Je kan namelijk niet zo heel goed switchen van taken. Als je het door elkaar heen laat lopen verlies je focus. Elke keer als jij je richt op een bepaalde taak en je switcht dan naar een andere taak, dan blijft een deel van die aandacht bij die eerste taak. Als je dan weer terug switcht naar je eerste taak dan heb je nog minder focus. 

Probeer je daarom te focussen op één ding. Rond dat af en ga door naar het volgende.

Het mooiste is om aan het einde van je tijdvak een moment in te plannen zodat je alles kunt noteren wat er in je hoofd omgaat. Waar denk je allemaal aan? 

Wat kan wanneer gerealiseerd worden? Kan je het misschien groeperen tot één belangrijke taak? 
Je kunt dan heel goed zien of het nog in je week past of dat je het overzet naar een andere week. Je kunt dan ook even communiceren naar iemand die misschien wacht totdat jij je taak af hebt dat de taak wat later afgemaakt wordt.

Op deze manier kun je echt je werksituatie loslaten en aandacht hebben voor je dierbaren.


Reflecteren

Aan het begin van elk jaar maak ik een plan en elke week kijk ik terug hoe het is gegaan. Ik maak hier ruimte voor in mijn agenda.

Ik kijk dan naar de belangrijke momenten van de afgelopen week, wat waren de mooie dingen die gebeurde? Waar werd ik blij van? Doordat ik dit steeds doe weet ik waar ik energie van krijg en kan ik daar meer van doen. Zo werd ik steeds dankbaarder. En op deze manier kwam ik in de juiste flow.

Daarnaast kijk ik elke maand terug naar het meest memorabele moment van de afgelopen maand. Wat waren mijn belangrijkste lessen? Waar wilde ik ook alweer aan werken? Ben ik blij met de manier waarop ik mijn tijd heb besteed?

En soms kijk ik een aantal maanden terug. Zodat ik de groei kan ervaren. Dit zijn hele mooie manieren om dankbaarheid en geluk te ervaren.
Als ik in al mijn planners terugblader dan lees ik alle dromen die ik heb mogen realiseren. Als je het mooi vind om te horen welke doelen dit zijn, luister dan mijn podcast daar vertel ik het allemaal.

Eind 2019 vroeg ik deskundigen om mij bij te staan en mij te helpen met het bouwen van mijn academy. Ze hebben mij het hele jaar geholpen. Ik wist dat ik deze stapjes mocht zetten omdat het anders bij dromen zou blijven. Inmiddels is de Academy af. En gaat half januari de 3e lichting ‘Vind en volg jouw ritme’, mijn 6 maanden programma, van start.

Maak tijd voor jezelf

Wat ik je heel graag wil meegeven is: maak tijd. Maak tijd voor jezelf.

Het belangrijkste is starten. Sta jezelf toe om fouten te maken. Sta jezelf toe om 80 procent te doen in plaats van 140 procent. 

Stralende ogen

Wat als alles mogelijk zou zijn, waar droom je dan van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar krijg jij stralende ogen van?

Ik vind het altijd heel mooi, als ik gesprekken heb met mensen over hun diepste verlangens. Dan beginnen ineens hun ogen te fonkelen en dan weet ik dat het klopt. Dat het helemaal waar is. Wat iemand me nu verteld, dat is echt de passie van deze persoon. Ik vind dit echt fantastisch.

If you could be anything, do anything or have anything, what would it be?

Wil je jouw dromen waarmaken? Start dan alvast in de ochtend. Download mijn document met tips zodat je een ochtend routine kunt bouwen die werkt voor jou, zodat je een eerste stap zet om jouw dromen te realiseren. 

Just start.

Energieke groet,

Elles

Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!