Hoe de piep is Elles?

WhatsApp Image 2020-12-03 at 13.11.36

“Elles? Elles? Who the f*** is Elles?” Dat klonk op de dansvloer waarna alle vingers naar mij wezen en ik vol in de spotlight stond. Het brengt me op de vraag: “Ja wie ben ik?”.

Wat ga ik je vertellen? 

Dat ik Elles ben, twee kinderen heb en samen woon met Wigbert waarmee ik inmiddels verloofd ben? Dat ik een franchisenemer en leefstijl coach ben?

Als ik dit doe, dan deel ik mijn rollen. De functies die ik vervul. Mijn gezinssituatie.

Maar wat ik ook zou kunnen delen is:
Ik ben Elles en ik heb een mega passie voor vitaliteit, gezondheid en gezondheidsbevordering. Mensen in beweging brengen. Ik ben sinds 7,5 jaar franchisenemer van het concept Mom in Balance. En breng samen met mijn team van 10 vrouwelijke trainsters (aanstaande) moeders fysiek in beweging door ze wekelijks een pittige workout aan te bieden. En dat ik tijdens het verzorgen van de workouts veel balans vraagstukken hoorde van de deelneemsters. Dit triggerde mij. En is zelfs de aanleiding geweest dat ik me geschoold heb tot integraal leefstijl trainer en coach. 


Wat ook kan is dat ik je vertel dat ik hou van lekker koken. Dat ik gek ben op mijn kinderen.

En zo zijn er heel veel manieren om mij voor te stellen.

In deze blog lees je ten eerste wie ik ben, ten tweede wat ik doe en ten derde prikkel ik jou over bepaalde thema’s waar ik dagelijks mee te maken heb vanuit coaching.

Zwanger en een nieuwe baan

De reden dat ik ben gaan ondernemen heeft alles te maken met disbalans. Ik was drie maanden zwanger van Tom mijn tweede zoontje. Ik solliciteerde bij een fantastisch bedrijf. En ik deelde enthousiast aan het einde van mijn sollicitatiegesprek dat ik drie maanden zwanger was. Een heuglijk feit voor mij maar wellicht wat minder in  mijn voordeel in een sollicitatieprocedure. De persoon waar ik mee sprak vond het juist fantastisch dat ik het zo open en eerlijk deelde tijden het gesprek. Juist omdat dit past bij de kernwaarden van het bedrijf. Het werkte uiteindelijk in mijn voordeel. Ik had niet perse het beste cv. Maar zij dachten wel: “Zij past waarschijnlijk het beste bij ons.”

Dus daar ging ik aan de slag als projectleider en drie maanden zwanger. 

Maar ik had de komst van een tweede kindje in combinatie met een nieuwe functie voor vier dagen in de week op 1 uur reisafstand toch een beetje onderschat.

Ik moest een hoge drempel over om te delen dat het niet ging zoals ik zou willen. Ik kan niet veel meer herinneren van die periode. Maar ik weet nog wel dat ik met kerst met de tranen op m’n wangen stond bij m’n ouders in de keuken en dat ik dacht.. waar ben ik mee bezig? 

Naar de bedrijfsarts

Toch ben ik doorgegaan tot het moment dat het niet meer anders kon. Het moment dat ik in de ochtend om acht uur dacht, nog even wat mail wegwerken voordat ik naar mijn werk ga. Om twaalf uur zat ik er nog. Ik zag door de bomen het bos niet meer.


Ik heb huilend mijn manager gebeld, die mij doorverwees naar de bedrijfsarts. 

Waar we hebben afgesproken dat slaap als prioriteit nummer 1 kwam en sporten, wandelen en bewegen als nummer 2. 

Uiteindelijk was het teveel. Lang verhaal kort. Het ging niet meer. Maar wat dan wel?

Ik wilde graag een baan dichtbij huis. Een uitdagende baan. Een baan waarin mijn kwaliteiten tot uiting zouden komen. Ik wilde een baan, parttime.

Ik besefte dat door de komst van de kinderen ik op een andere manier naar werk ging kijken.

Nog steeds vond ik het belangrijk om een uitdagende baan te hebben. Maar wel op mijn voorwaarden.


Mom in Balance

Toen ik door een van mijn beste vriendinnen getipt werd over het concept Mom in Balance en ik in gesprek kwam met de eigenaar van het concept was het meteen mijn eerste vraag aan haar en een andere franchisenemer die al werkzaam was voor dit concept. “Kan het parttime?” Beide beaamde dat dit zou moeten lukken. Dus ik stelde mijn plan op.

Mijn kerel zegt nog steeds – ik moet daar om lachen – : “Je belde me op en zei dat dit was wat je ging doen, en ik dacht toen.. dit klets ik nog wel even uit haar hoofd.” Niet dus, want als ik iets in mijn hoofd heb dan wil ik het ook gaan uitvoeren. Dat was even slikken voor hem.

Het is goed gegaan, nu, 7,5 jaar later, nog steeds enthousiast franchisenemer van het concept met een team van 10 trainsters. In Hoofddorp, Nieuw-vennep, Sassenheim, Lisse, Roelofarendsveen en Noordwijk verzorgen wij alle trainingen, bijna alle dagen van de week.

Op een gegeven moment hadden we 200 deelnemers en kende ik alle deelnemers niet meer persoonlijk. Ik vond dat confronterend. Ik wist niet of ik wel wilde dat de franchise zo groot zou worden. “Streef ik niet mijn eigen doel voorbij?” Vroeg ik me af. Dat was een enorme eye opener. Zo ver had ik bij de start van de onderneming niet vooruit gedacht.

Het klonk heel leuk dat parttime ondernemen. Maar in de praktijk was ik helemaal niet parttime aan het ondernemen. Ik had bij de opstart nog twee kleine kinderen die nog niet naar de basisschool gingen. Dus werkte ik twee dagen en daarnaast alle avonden en weekenden. Ik liep daardoor ´een deukje´ op en kreeg een longontsteking.


Als je in het ziekenhuis ligt met een longontsteking, dan kan je niet een outdoorsport bedrijf draaiende houden

Van alles alleen doen naar uitbesteden

Dus ik besloot alles uit te besteden. Er kwamen trainsters me ondersteunen vanuit het hoofdkantoor die ik helemaal niet kende en die gingen mijn trainingen geven. Ik moest direct leren loslaten. Een harde maar oh zo leerzame les.

Er volgde helaas nog een moment waarop ik niet ander kon dan loslaten. Want toen mijn vader in 2016 werd overgeplaatst vanuit het ziekenhuis naar een hospice ging hij snel achteruit. Een telefoontje naar Lonneke die achter de schermen alles coördineert was voldoende om in alle rust afscheid van hem te kunnen nemen met mijn naasten. 

Het was ontzettend fijn dat ik alles aan haar en het trainersteam kon overdragen.

Helaas, de longontsteking en overlijden van mijn vader zorgde voor een situatie dat ik onmisbaar moest kunnen zijn.


Ik had keuzes te maken en dacht aan mijn vader die eerder al zei: “Waar word je nou echt blij van?”


Ik ben toen alle taken gaan uitschrijven, ik ben ze gaan groeperen en per cluster stelde ik mijzelf de vraag: “Is dit een taak waar ik blij van word? Is dit waarom ik ben gaan ondernemen? Of is dit iets wat ik kan uitbesteden? Uitbesteden aan mensen die er wel gelukkig van worden?”

Ik leerde dat we zo verschillend zijn. De een wordt blij van een bepaald takenpakket waar iemand anders helemaal niet blij van wordt. Doordat ik dit ben gaan onderzoeken ontstond het moment dat ik echt parttime kon gaan ondernemen en zelfs een opleiding kon gaan volgen naast het runnen van mijn onderneming.

Toen ik op zondagochtend voor de zoveelste keer een deelneemster hoorde vertellen dat ze zichzelf uit balans voelde raken en dat ze dit aangaf op haar werk maar hier niet genoeg vanuit het werk in begeleid werd voelde ik: “Dit kan niet langer”. Het gaf voor mij de doorslag om de 9 maanden durende post HBO opleiding tot integraal Leefstijl Trainer en coach te volgen bij de Mark Academy.

Zelf door de coach molen

Ik mocht hierdoor zelf ook door de coach molen. Alle thema´s waar ik zelf nu ook op coach passeerden de revue: EQ, FQ, IQ, SQ en proactiviteit.

Ik herinner mij een moment van de opleiding. We vormden groepjes van drie. Mijn trainer kwam langs en zat figuurlijk te duwen en te trekken. “Ik heb het idee dat het niet raakt dat we niet tot de kern komen.” 

Op een gegeven moment stond ik daar jankend: “Ik wil alleen maar mezelf zijn.” Het hoge woord was eruit.


Als er iets is wat jij van mij moet weten, dan is dat ik het liefste van alles helemaal mezelf ben, mijzelf kan zijn, dat ik mij mag uitspreken en het gevoel heb dat ik eerlijk mag zijn. Dat ik mijn gesprekspartner kan vertrouwen en dat er geen formaliteiten zijn, no nonsens en oprecht. 

Ik besefte mij dat we vaak zelf de grootste saboteurs zijn in het echt jezelf mogen zijn

zijn. Omdat we vaak bezig zijn met denken wat een ander zou kunnen denken over ons

of denken van iets wat je doet. Dat vind ik best wel iets, dat kom ik vaak tegen in mijn coaching en daar heb ik zelf ook last van gehad.

Wie ben je werkelijk?

We zijn allemaal op een bepaalde manier opgevoed en daarin neem je goede en minder goede bagage mee. Ik denk dat het heel mooi is om vanuit die gedachte te bedenken: we doen goed totdat we beter weten. 

Soms zijn er van die situaties waarvan je weet dat jij je ongemakkelijk voelt bij een bepaald persoon of in een bepaalde situatie. Dat je anders doet in zijn of haar omgeving of in die situatie. En weet je wat je dan kan doen? Dat je wel jezelf gaat zijn op die momenten. Zodat je kan toetsen wat er gebeurd als je dat doet.

Ik ben dus echt gaan coachen omdat ik denk dat veel van ons vergeten zijn hoe het is om jezelf te zijn, echt jezelf te zijn. Soms komt dit door wat je hebt meegemaakt. Dat een ervaring / situatie er voor gezorgd hebt dat je verder van je eigen kern af bent gaan staan. 

Want wie ben je werkelijk?
Waar sta je?
Wat vind je leuk?
Waar krijg je energie van?


De mensen die ik coach leer ik kennen via het schoolplein, op het hockeyveld, het voetbalveld of het zijn samenwerkingspartners of mensen die ik heb getraind. Mensen zoals jij en ik.

Het zijn vaak hele mooie mensen die altijd klaar staan voor een ander en daarin zichzelf voorbij lopen en uit balans raken. Als je te lang jezelf niet hebt afgevraagd waar jij energie van krijgt, waar jij blij van wordt, wat jij eigenlijk wil in het leven dan wordt het steeds lastiger deze vragen te beantwoorden. 

Jij moet het doen maar je hoeft het niet alleen te doen

Ik sta voor je klaar met een enorme spiegel die ik je voor houd. Je hebt namelijk alle antwoorden al. 

Ik help je op weg om ze weer te vinden en echt het leven te leven waar jij blij van wordt. Je hebt nu kennis kunnen maken met mij, hoe ik over bepaalde zaken denk en ik ben heel benieuwd wat het bij je teweeg heeft gebracht. Als je vragen hebt, stel ze gerust via het contactformulier op mijn website of volg me via Instagram @elles_nu en stuur me daar een persoonlijk berichtje.
Wil jij nu al direct aan de slag met een moment voor jezelf. Stil staan bij hoe het met je gaat en waar jij blij van wordt? Download dan mijn gratis 10 tips voor een ochtendroutine die werkt voor jou. Je treft de download op mijn homepage onderaan de pagina.

Energieke groet,

Elles

Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!