Een ochtendroutine dat zorgt voor grip, focus en rust

Voor blog_

Mijn favoriete onderwerp: de ochtendroutine. Ik heb heel wat mensen geattendeerd toen ik in 2015 de ochtend routine challenge van Militza voorbij zag komen. Ik had de challenge al een keer gedaan en ik vond het fantastisch. Het heeft mij zoveel gebracht. Dus toen ik het voor de tweede keer voorbij zag komen dacht ik: “Wie kan ik allemaal over deze challenge vertellen?”. Ik dacht ook aan hoe leuk het zou zijn als ik zelf ooit zo’n challenge zou kunnen ontwikkelen. En die is er inmiddels.

Je kunt mijn ochtendroutine challenge vinden op mijn website. De challenge duurt zeven dagen. Jij wordt dan uitgedaagd om aan jouw ochtendroutine te gaan werken.

Misschien is dit nu niet het juiste moment voor jou om deze challenge te volgen, lees dan in ieder geval mijn document met tien gratis tips voor een ochtendroutine die werkt voor jou. Dan zet je in ieder geval vandaag alvast de eerste stap.


Veel rust ervaren, de hele dag

Waarom vind ik die ochtend routine zo ontzettend belangrijk? Waarom wilde ik die challenge die ik al een keer had gedaan met iedereen delen?

Omdat die ochtend routine mij rust gaf. Het gaf mij het gevoel dat ik in control was.
Ik volgde deze challenge in een periode waarin ik twee kleine kids had, een bedrijf en alle uitdagingen van het moederschap, het ondernemerschap en het leven ervoer. 

Het gevoel van grip hebben

Ik had eindelijk – na een aantal jaar – weer het gevoel grip te hebben. Dit kwam door de ochtendroutine waar ik aan werkte met behulp ik van de challenge. De ochtend was elke dag het moment waar ik naar uit keek. Dat moment was het kwartiertje eerder wakker worden. In eerste instantie was het niet meer dan dat. Een kwartiertje eerder wakker worden dan mijn gezin.

Even in alle rust aan de eettafel met een kopje thee, pen en papier en tijd voor de opdrachten van de challenge.

Dat is ook wat je nu in mijn challenge doet, je neemt even de tijd en je pakt pen en papier. Je schrijft een aantal dingen op. Je tuned in bij jezelf. Hoe gaat het echt met je op dit moment? 

Loop niet meer voorbij aan je gevoel en wat je nodig hebt

Door dit te doen loop je niet meer voorbij aan hoe jij je voelt en wat je nodig hebt.

In zo’n moment dat jij intuned en aandacht hebt voor: hoe voel ik me? Wat heb ik nodig vandaag? Hoe komt het dat ik me zo voel? Welke tools zou ik kunnen gebruiken om mij beter te voelen, om mij energieker te voelen? Als ik merk dat mijn batterij op dit moment niet meer zo vol is?

Routine van een uur

Dat kwartiertje van die challenge van Militza in 2015, heb ik uitgebouwd tot een routine die werkt voor mij. De routine van 15 minuten heb ik uitgebouwd naar routine van een uur.

Ik besteed nu elke dag tussen zes en zeven een uur tijd aan mezelf. Ik heb in eerste instantie deze tijd vaak gebruikt om te schrijven. Ik heb heel veel verschillende boekjes uitgeprobeerd. Ik gebruikte de boekjes om mijn gedachten te kunnen ordenen en om een check-in te hebben zodat ik meer focus en balans voor de dag zou ervaren.

Mijn favoriete journal en planner

Mijn favoriete boekje is de five second journal van Mel Robbins. Dit gebruik ik in combinatie met de passion planner. De planner staat bij mij op één. De passion planner is echt een agenda en de five second journal van Mel Robbins is een hele fijne journal. De journal zit ook verweven in mijn ochtend routine challenge.

De journal helpt je om te kijken naar:

  • Hoe het met je gaat.
  • Hoe jij je voelt en waarom.
  • Wat er vandaag belangrijk voor je is.
  • Wat je topproject van de dag is.
  • Wat je vandaag kunt doen om je energieker te voelen.

Jouw topproject

Als we kijken naar het topproject dan zijn er bepaalde vragen die je aan jezelf kunt stellen. Waarom is dit project zo belangrijk voor je? Welke kleine stapjes kun je vandaag zetten om aan dit project te werken? Wanneer stop je eigenlijk met werken vandaag?

Zorg voor balans tussen werk en privé

Het is belangrijk om je balans in de gaten te houden, die balans tussen werk en privé. Die combinatie heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Het verschil tussen overprikkeld voelen en het idee hebben dat er te weinig tijd zat in een dag naar meer rust, focus en balans. Die rust en die focus heb ik gecombineerd met allerlei andere theorieën.

Braindump op maandag

Op maandagochtend ga ik graag zitten om mijn hele hoofd leeg te schrijven. Ik schrijf alles op papier. Daarna ga ik het ordenen en groeperen, dan kijk ik naar welke taken ik heb en wanneer ik ze ga uitvoeren. Dit schrijf ik allemaal in mijn passion planner.

Ik kijk dan of ik een dagdeel kan pakken waar ik gefocust met één takenpakket bezig kan zijn. Wat er dan nog op mijn lijstje blijft staan schuif ik naar een ander moment in de week of in de week daarop. Dan kijk ik of ik het kan uitbesteden en/of dat het taken zijn die niet noodzakelijk zijn.

Als er iets is wat ik heb geleerd in deze tijd, is het hoe fijn het is om realistisch te plannen. Dus naast dat braindump momentje, kijk ik ook elke ochtend naar de drie taken die ik graag wil realiseren die dag.

Plan realistisch

Ik kijk niet meer naar wat ik allemaal kan doen, maar ik kijk naar de drie belangrijkste taken.

Ik kies twee zakelijke taken en een taak waar ik blij van word. Ik vraag dan aan mijzelf wat ik kan doen voor meer energie en waar ik plezier door zal ervaren. Als ik die drie taken heb aangevinkt, dan geeft dat zo’n heerlijk gevoel.

Als je deze drie taken hebt afgerond, wie weet wat je dan daarna nog allemaal presteert op die dag. Doordat de focus ligt op die allerbelangrijkste taken, en je die aan het begin van de dag al hebt afgerond kun je de rest van de dag invullen zoals je zelf wilt.

Ochtendroutine opbouwen

Ik heb mijn ochtendroutine echt opgebouwd. Eerst stond ik 15 minuutjes eerder op, dit bouwde ik uit naar 30 minuten, daarna naar 45 minuten en dit werd uiteindelijk 60 minuten.

Elke ochtend is tijd voor mijzelf. Pas om zeven uur ga ik me douchen en klaarmaken, om ongeveer half acht dek ik de tafel, eten we samen met de kindjes en gaan ze naar school.

Tijd voor wat echt belangrijk is voor jou

Ik heb ook een tijd de ochtend veel gebruikt om oefeningen te doen. Ik heb meerdere blessures gehad waardoor ik van de fysio oefeningen kreeg voor onder andere mijn lage rug en mijn knie. Dit was ook erg fijn want ik wist dat er een moment was waar ik tijd kon besteden aan mijzelf. Dit deed ik dan na het schrijven in mijn journal, waar ik mijzelf vroeg hoe het met me ging en wat ik die dag nodig had.

Veel mensen gunnen zichzelf geen tijd 

Als ik kijk naar de gesprekken die ik heb als coach merk ik dat veel mensen dit zichzelf niet gunnen. Ze gunnen het zichzelf niet om een moment te creëren op de dag waarbij ze zelf de tijd hebben om stil te staan en echt voelen hoe het met ze gaat.

Vaak zitten mensen in een bepaalde rush, gaan ze de hele dag maar door en voelen ze pas aan het eind van de dag hoe pittig het eigenlijk was. Dat de dag moeilijk, lastig en uitdagend was door hoe ze het voor zichzelf hebben ingedeeld.

Terwijl dit zo anders kan. Als je aan het begin van de dag dat interview moment al hebt gehad en je weet dat je batterij niet zo vol zit, dan kun je daar actie in gaan ondernemen. Dan weet je dat je behoefte hebt aan een wandeling, een warm bad of te bellen met een vriendin. 

Je kunt dan kijken naar wat je energie kost, kiezen om een aantal taken naar een andere dag te verplaatsen. Je kunt dan mild zijn voor jezelf. Je kunt niet van jezelf verwachten dat wanneer je batterij niet volledig is opgeladen in de nacht dat je de hele dag door alles zult volhouden zonder tussendoor op te laden.

Jij voelt en jij bepaalt

Jij bent degene die in eerste instantie moet voelen. Ook al ben je vermoeid door externe zaken. Kijk dan wat je kan doen voor jezelf en met wie je dat kunt bespreken. Je kunt dan zelf je grenzen aangeven en ze uitspreken. Je kunt dan om hulp vragen. Als je dit elke dag opnieuw doet, kun je steeds weer kijken hoe jij jouw dag gaat beginnen.

Hoe ga jij vandaag tot een goed einde brengen? Wat heb je nodig? Wat zijn de stappen die jij wilt zetten om je projecten tot een goed einde te brengen?

Zo ga je stapje voor stapje voor stapje het leven creëren waar jij van droomt. Je voorkomt met een ochtendroutine zoals ik hierboven heb beschreven dat je constant het gevoel hebt dat je teveel bezig bent met dingen die je geen energie geven. Dat je eigenlijk veel te hard holt en te weinig stilstaat bij dat wat echt belangrijk is voor jou.

Je kunt vandaag starten met het bouwen aan je droomleven


Je kunt vandaag al beginnen door jouw voorbereidingen te treffen voor morgen. Zet alvast jouw wekker voor morgen minuten eerder dan vandaag. Je kunt je sportkleren alvast klaarleggen als je morgenochtend wat oefeningen wil doen. Of alvast een mooie journal kopen als je morgen wil beginnen met schrijven. Of alvast jouw favoriete thee klaarzetten op het aanrecht. 

Hoe fijn is het dat je morgenvroeg wakker wordt en dat je jouw voorbereidingen al hebt getroffen. Voor een fijn moment voor jezelf.

Start nu. Waarom wachten? Tot weet ik veel wanneer?

Start nu

Start nu, tref je voorbereidingen om morgen 15 minuten eerder op te staan. Als je denkt: ‘Oh, ik vind het lastig. Ik heb wel een beetje houvast nodig.’ Schrijf je dan in voor mijn ochtend routine challenge. Schrijf je in via mijn website en start morgen. Je krijgt dan direct de eerste mail binnen en dan na 24 uur de tweede mailt. Het is even afhankelijk van op welk tijdstip jij je inschrijft op welk tijdstip je ook de mail krijgt.

Start gewoon en begin nu alvast te bouwen aan jouw dromen.

Begin te bouwen aan jouw droomleven door slechts 15 minuten voor jezelf te reserveren in de ochtend. Veel meer dan dat is het niet.

Maak het niet te groot

Vaak maken we het te groot, we willen dan meteen van alles. Tackle dat juist. Zorg ervoor dat je oké bent met gewoon 15 minuten eerder opstaan.

ik daag je uit, zet vandaag de eerste stap en ga ervoor zorgen dat je morgen die verandering inzet. Dat je morgen beetje voor beetje gaat werken aan een ochtendroutine dat werkt voor jou.

Ik ben heel erg benieuwd wat het je brengt. Ik ben ook heel erg benieuwd of je er nog vragen over hebt. Uiteraard kun je die mij stellen.

Start gewoon

Ik kan je ook overspoelen met allemaal praktische tips, maar de belangrijkste tip die ik heb, is dat je gewoon moeten starten. Je moet het gewoon echt doen. Je kunt het zo goed weten, alles wat goed voor je is, alles wat je zou kunnen doen, alles wat je beter niet meer kunt doen, maar de kracht zit hem echt in de daadwerkelijke verandering van gewoon doen. Domweg doen, 15 minuten eerder op staan.

Morgen zet je de wekker 15 minuten eerder en zorg je ervoor dat je niet snoozed maar dat je meteen op staat.

Heb je moeite met opstaan?


Heb je moeite met opstaan? Tel dan terug: vijf, vier, drie twee één en kom je bed uit. Want dan kunnen we de stroom van onze gedachten onderbreken en kun je jouw brein niet overladen met gedachten zoals: “Het is zo lekker warm in bed.”

Doe je mee?

Ik ga morgenochtend ook om zes uur opstaan en weet je wat ik ga doen? Ik ga eerst mijn vijf second journal erbij pakken en dan beantwoord ik de vragen. Daarna trek ik mijn kleren aan en dan ga ik lekker naar buiten.

Dan ga ik een wandeling maken van 30 minuten, want dat reduceert 20 procent van de hoeveelheid stress die ik ervaar en daarna ga ik een kopje koffie drinken. Vervolgens ga ik eens nadenken over wat ik allemaal ga doen. Dus doe jij met me mee? Het lijkt me fantastisch en laat en dan ook even weten hoe je het hebt ervaren!.

Ik wens je een hele fijne dag!

Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!